Διάστημα: Εκτοξεύτηκαν τα δύο τηλεσκόπια της ESA

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 17:38
A- A A+

Τις γνώσεις μας για τη δημιουργία του διαστήματος θα επιχειρήσουν να διευρύνουν τα δύο τηλεσκόπια Planck και Herschel που εκτοξεύτηκαν σήμερα στο διάστημα με τη βοήθεια του πυραύλου Arianne 5.

Ο Arianne 5 εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον ισημερινό στις 16.12 ώρα Ελλάδος.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) έχει χαρακτηρίσει τα τηλεσκόπια ως «δύο από τα πιο περίπλοκα αστρονομικά διαστημόπλοια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ». Το Herschel είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο διάστημα. Το κάτοπτρό του, με διάμετρο 3,5 μέτρα είναι μιάμιση φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble. Θα διερευνήσει πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται τα άστρα και οι γαλαξίες.

Το Planck είναι σχεδιασμένο για να ρίξει φως στη δημιουργία του σύμπαντος, καταγράφοντας τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, τον «απόηχο» της αρχαιότερης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που φώτισε το σύμπαν.

Τα δύο τηλεσκόπια θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες για να φτάσουν σε σημείο παρατήρησης περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή