Πιέσεις στην κυβέρνηση της Μιανμάρ από ΕΕ και ΗΠΑ

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 23:10
UPD:23:12
A- A A+

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ κάλεσαν τη χούντα που ασκεί την εξουσία στη Μιανμάρ να απελευθερώσει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία φυλακίστηκε σήμερα με κατηγορίες που εκείνη όπως και ο ΟΗΕ θεωρούν αντίθετες προς το δίκαιο της Μιανμάρ, αλλά και το διεθνές δίκαιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις αρχές της Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη την Αουνγκ Σαν Σούου Κίι και να δεσμευτούν σε μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η τσεχική προεδρία.

Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ «λυπάται βαθύτατα» που η ηγέτης της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία και μερικοί από τους συγγενείς της «συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση των ρητρών του κατ' οίκον περιορισμού, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΗΕ παραβιάζουν τους εθνικούς και τους διεθνείς νόμους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ. «Η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλ.

Ανήσυχη για τις κατηγορίες σε βάρος της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ εμφανίζεται και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό της της Μαλαισίας, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Σούου Κίι θα πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη και χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες που τις προσάπτονται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή