Προς αναβίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων ο Ομπάμα

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 11:34
A- A A+

Την επανέναρξη των αμφιλεγόμενων στρατιωτικών δικαστηρίων της κυβέρνησης Μπους αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, για μερικούς από τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διακόψει τις δίκες υπογράφοντας εκτελεστική εντολή την τρίτη ημέρα της προεδρίας του, την ίδια ημέρα που υπέγραψε εντολή για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, εξαγγέλλοντας μία νέα εποχή για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ήδη οργισμένες λόγω της απόφασης του προέδρου αυτή την εβδομάδα να μην επιτρέψει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που φέρονται να δείχνουν κρατουμένους να κακοποιούνται από Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι ο Ομπάμα θέλει να συνεχίσει αντί να τερματίσει αυτό το αποτυχημένο πείραμα», όπως είπε ο Τζόναθαν Χάφετζ από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών. «Δεν υπάρχει κανένας κρατούμενος στο Γουαντάναμο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να δικαστεί σύμφωνα με το κανονικό ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα».

Ωστόσο, το επιτελείο του Ομπάμα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος ποτέ δεν απέκλεισε τη χρήση των στρατιωτικών επιτροπών εάν μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο δίκαια. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι κρατούμενοι θα έχουν ενισχυμένα νομικά δικαιώματα, για παράδειγμα δεν θα γίνονται πλέον δεκτά στοιχεία που συνδέονται με σκληρές ανακριτικές μεθόδους, οι κρατούμενοι θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να επιλέγουν το δικηγόρο τους και θα τους παρέχεται προστασία όταν αρνούνται να καταθέσουν.

Στο Γκουαντάναμο παραμένουν 241 κρατούμενοι – ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί να κλείσει τις φυλακές μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

Πηγές: BBC, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή