Ανάμεικτα τα συναισθήματα από την περιοδεία του Πάπα στους Αγίους Τόπους

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 16:39
A- A A+

Με απόλυτο και προσωπικό τρόπο αποκήρυξε το Ολοκαύτωμα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος λίγο πριν την αποχώρησή του από το Τελ Αβίβ για τη Ρώμη, απαντώντας στους επικριτές του που είχαν θεωρήσει ότι δεν είχε καταδικάσει με αρκετά έντονο τρόπο το ναζιστικό καθεστώς νωρίτερα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Ο Πάπας απηύθυνε ακόμα έκκληση για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σε ομιλία του στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, λίγο πριν αναχωρήσει από τους Αγίους Τόπους, ο Ποντίφικας καταδίκασε «τη βίαιη εξόντωση» των εβραίων από τους Ναζί και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι ήταν «μια από τις πιο κατανυκτικές στιγμές» του ταξιδιού του, η οποία του θύμισε την επίσκεψή του στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του ¶ουσβιτς πριν από τρία χρόνια. Η ομιλία του στο μνημείο Γιαντ Βασέμ είχε απογοητεύσει πολλούς που ήλπιζαν ότι θα άκουγαν μια πιο προσωπική συγγνώμη του Πάπα για το Ολοκαύτωμα και το ρόλο της καθολικής εκκλησίας.

Πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη, ο Πάπας έκανε εκτενή αναφορά και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. «Είθε η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα, είθε να μην παραμείνει ένα όνειρο», δήλωσε ο Πάπας κατά την αποχαιρετιστήρια τελετή που έγινε στο ισραηλινό αεροδρόμιο, την ημέρα της 61ης επετείου από την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, μίας ημέρας που είναι γνωστή ως «νάκμπα» ή «καταστροφή» για τους Παλαιστινίους.

«Ας αναγνωριστεί παγκοσμίως ότι το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει και να χαίρεται την ειρήνη και την ασφάλεια εντός διεθνώς αποδεκτών συνόρων», συνέχισε, «κατά τον ίδιο τρόπο, ας αναγνωρίσουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη πατρίδα για να ζήσει με αξιοπρέπεια και με ελευθερία μετακίνησης», σημείωσε ο Ποντίφικας κατά το τέλος του οκταήμερου προσκυνήματός του στους Αγίους Τόπους, το οποίο τον έφερε εκτός από το Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο τείχος που έχει εγείρει το Ισραήλ ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, ο Ποντίφικας σημείωσε ότι ήταν «από τις πιο λυπηρές στιγμές» του ταξιδιού του. «Καθώς περνούσα δίπλα του, προσευχόμουν για ένα μέλλον στο οποίο οι λαοί των Αγίων Τόπων θα μπορούν να ζουν μαζί με ειρήνη και αρμονία χωρίς να χρειάζονται τέτοια όργανα ασφάλειας και διαχωρισμού».

Κατά την τελετή αποχαιρετισμού του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε από τον Ποντίφικα να βοηθήσει στο διαχωρισμό θρησκείας και τρομοκρατίας και τον ευχαρίστησε για τις δηλώσεις του με τις οποίες καταδίκασε το Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό.

«Σήμερα, οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν μια βαθειά πρόκληση: πώς να διαχωρίσουν τη θρησκεία από την τρομοκρατία. Πώς να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να καταστούν όμηρο τη θρησκευτική συνείδηση, μεταμφιέζοντας μια τρομοκρατική ενέργεια με το απατηλό ένδυμα της θρησκευτικής αποστολής», σημείωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή