Ανακοινώθηκαν 1.000 νέα κρούσματα της γρίπης

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 21:26
UPD:16/05/2009 01:45
A- A A+

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα προστέθηκαν σήμερα στον απολογισμό των προσβληθέντων από τη νέα γρίπη Α, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στις 7.520, από 6.497 χθες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά 35 χώρες έχουν επηρεαστεί από τη νέα γρίπη Α, με την Μαλαισία, το Περού και τον Ισημερινό να καταγράφουν σήμερα το πρώτα τους κρούσματα. Στο Μεξικό έχουν αναφερθεί 2.820 περιπτώσεις ασθενών της νέας γρίπης Α, ενώ 66 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Το πρώτο κρούσμα ανακοίνωσε σήμερα και ο Ισημερινός.

«Περιμένουμε ότι η διεθνής μετάδοση του ιού θα συνεχιστεί. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει μεγάλες δυνατότητες να προκαλέσει μία πανδημία» δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, τονίζοντας ότι ο ιός Η1Ν1 έχει ήδη αποδείξει την ικανότητα του να μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να διατηρεί τον συναγερμό για τη νέα γρίπη Α στο επίπεδο 5, ενώ υπογραμμίζει ότι η άνοδος στο επίπεδο 6 θα σημάνει ότι είναι επικείμενη μία πανδημία. Μάλιστα, σε περίπτωση πανδημίας της νέας γρίπης Α, ο διεθνής τουρισμός κινδυνεύει να καταρρεύσει, αφού υπολογίζεται ότι θα καταγραφεί πτώση των τουριστών που θα φτάσει το 60%.

Ήδη στο Μεξικό έχει προκαλέσει την ακύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των κρατήσεων στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, σύμφωνα με ειδικούς του τουριστικού τομέα.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και ντισκοτέκ έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον ιό της νέας γρίπης Α γεγονός που πλήττει το Μεξικό στην οικονομία του, αφού ο τουριστικός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας εσόδων στη χώρα μετά από το πετρέλαιο και τα εμβάσματα των μεταναστών Μεξικάνων που εργάζονται στις ΗΠΑ και καλύπτουν το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα ξενοδοχεία της Κανκούν -- του πρώτου τουριστικού προορισμού στη χώρα -- στην χερσόνησο Γιουκατάν, ήταν για παράδειγμα κλεισμένα από την 1η έως τις 11 Μαΐου μόνο κατά το 20,6% έναντι 60% που ηταν άλλες χρονιές την ίδια χρονική περιόδο του Μαΐου.

Μια επιχείρηση προβολής του μεξικάνικου τουρισμού προσφέρει ένα πρόγραμμα που ονομάζει "Εγγύηση χωρίς γρίπη" και περιλαμβάνει δωρεάν διακοπές επί τρία χρόνια σε όσους ξένους τουρίστες επισκεφτούν το Μεξικό τώρα και παρουσιάσουν τα συμπτώματα της γρίπης έως οκτώ ημέρες μετά την αποχώρησή τους από το μεξικανικό έδαφος.

Στο Ακαπούλκο, άλλη περιοχή διακοπών που προτιμούν οι τουρίστες, ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα λιγότερο από 20%, οι απολύσεις τουριστικών υπαλλήλων είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ μπαρ και ντισκοτέκ παραμένουν κλειστά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' όταν κτυπήθηκε η περιοχή από τους φονικούς τυφώνες, δήλωσε ο μεξικανός υπουργός Τουρισμού, Αλμπέρτο Τρεβίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή