Σε καλό κλίμα η συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - αναπληρωτή ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 22:19
A- A A+

Θέματα ελληνικού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στον ΟΑΣΕ και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα Βαλκάνια αναλυτικά και την ονομασία της ΠΓΔΜ, για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «μετά το ταξίδι μας στις ΗΠΑ έχουμε αποφασίσει να έχουμε στενότερη συνεργασία».

Ο κ. Στάινμπεργκ, ο οποίος μετά την Αθήνα επισκέπτεται τα Σκόπια, σημείωσε ότι η συζήτηση απηχεί τις βαθιές σχέσεις στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ και ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Συζητήσαμε» πρόσθεσε «τα θέματα της πειρατείας, της μη διάδοσης των όπλων, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο και το πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την κατάργηση της βίζας που ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχει ευτυχή κατάληξη. Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ελλάδας, απάντησε ότι γεωγραφικά, πολιτικά και σε επίπεδο αξιών η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Εχει στενούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, γεγονός που προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην οικονομική άνοδο των Βαλκανίων, τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και στον εκδημοκρατισμό της, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντική η ελληνική συνεισφορά στο Αφγανιστάν και στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία μας στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως στη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Πιστεύουμε επομένως ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τη σχέση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή