Σρι Λάνκα: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι Τίγρεις Ταμίλ

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 12:43
UPD:13:26
A- A A+

Οι αντάρτες Ταμίλ ανακοίνωσαν σήμερα την κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις στον θύλακό τους στο βόρειοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών ανταρτών που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Tamilnet.com

Οι Τίγρεις Ταμίλ (LTTE) «αποφάσισαν να σιγήσουν τα όπλα τους», όπως αναφέρεται, καθώς «αυτή η μάχη έφτασε στο πικρό της τέλος». Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ραζαπάσκα έχει ήδη διακηρύξει νίκη στον 26χρονο εμφύλιο πόλεμο.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, πάνω από 3.000 πολίτες κείτονται νεκροί στους δρόμους, ενώ άλλοι 25.000 είναι σοβαρά τραυμαιστιμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα», αναφέρει η ανακοίνωση των ανταρτών.

Αντίθετα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι απελευθερώθηκαν όλοι οι άμαχοι που κρατούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα από τους αντάρτες Ταμίλ μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. «Πάνω από 50.000 απελέυθερώθηκαν από την Πέμπτη», ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι καμία από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν στο παρελθόν στρεβλώσει τα γεγονότα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν χθες Σάββατο για πρώτη φορά υπό τον έλεγχό τους όλη την ακτογραμμή του νησιού, στερώντας κάθε πιθανότητα διαφυγής στους αντάρτες, ο ηγέτης των οποίων Βελουπιλάι Πραμπακαράν είχε στο παρελθόν υποσχεθεί ότι δεν θα συλληφθεί ζωντανός. Είχε ξεκινήσει τον αγώνα για ένα ξεχωριστό κράτος για την μειονότητα των Ταμίλ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που εξελίχθηκε σε γενικευμένο πόλεμο το 1983. Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή