Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 11:37
UPD:14:51

Δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερεα και οι μαθητές διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής, και της Ιστορίας γενικής παιδείας.

A- A A+

Δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα και οι μαθητές διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής, και της Ιστορίας γενικής παιδείας.

Oδηγίες για τη σωστή βαθμολόγηση της Έκθεσης ζήτησαν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) οι βαθμολογητές, καθώς όπως αναφέρουν, το θέμα* έχει προκαλέσει πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων από τους υποψηφίους.

*«Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους που θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης (500-600 λέξεις)».

Όπως αναφέρει η Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ): «Στο θέμα του άρθρου που ζητείται από τους υποψήφιους να γράψουν (και που δεν υποστηρίζεται άμεσα από τις πληροφορίες του κειμένου του Τερζάκη) υπάρχουν δύο σκέλη: το ένα απαιτεί αιτιολόγηση ενός γνωστού φαινομένου και το άλλο ζητεί να προταθούν τρόποι συνύπαρξης του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα, μάλλον ως θεραπεία του προβλήματος». «Όμως, η σύνδεση μεταξύ των σκελών είναι πολύ χαλαρή και μπορεί να προκύψουν μαθητικά κείμενα χωρίς συνεκτικότητα. Η πάγια θέση της ΠΕΦ είναι η επιμονή στη σαφήνεια της διατύπωσης, που εξασφαλίζει και την ψυχική ηρεμία των εξεταζομένων και τη δικαιότερη αξιολόγησή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Tελικά, όπως έκανε γνωστό η γ.γ. του υπ. Παιδείας, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων εξέδωσε σήμερα Οδηγία βαθμολόγησης για την Έκθεση προς όλα τα βαθμολογικά κέντρα στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση ερωτημάτων από βαθμολογικά κέντρα σχετικά με το β' ζητούμενο στο θέμα Γ' του ανωτέρω μαθήματος των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, σας πληροφορούμε ότι οιαδήποτε τεκμηριωμένη ανάπτυξη, είτε αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο είτε στο βιβλίο γενικά, θεωρείται αποδεκτή».

Σημειώνεται πάντως, ότι από φέτος το τμήμα της Έκθεσης στο μάθημα των Νέων Ελληνικών θα βαθμολογείται με λιγότερες μονάδες (40 αντί 50).

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται στις 20/5 με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης και των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου, με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή