ΗΠΑ: Πιθανή η μετάδοση της γρίπης σε όλο τον κόσμο

ΠΟΥ: 8.829 κρούσματα σε 40 χώρες, 74 νεκροί
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 16:14
UPD:16:30

«Όλοι βρισκόμαστε υπό πίεση για να πάρουμε άμεσες αποφάσεις που να προχωρούν σε βάθος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας» σημείωσε προς τους μετέχοντες στη συνέλευση η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

A- A A+

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) συνεχίζει να εξαπλώνεται ευρέως στις ΗΠΑ και αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται από σήμερα στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Μπέσερ σημείωσε ότι υπάρχει «εκτεταμένη μετάδοση» της νόσου στις ΗΠΑ μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε πως η επιδημία της νέας γρίπης πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει.

«Όλοι βρισκόμαστε υπό πίεση για να πάρουμε άμεσες αποφάσεις που να προχωρούν σε βάθος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας» σημείωσε προς τους μετέχοντες στη συνέλευση.

Η Τσαν δήλωσε επίσης μιλώντας σε ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη που διεξάγεται κατά τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ ότι θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός κηρύττει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο του συναγερμού του για την πρόκληση πανδημίας από τη νέα γρίπη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος ορισμένων υπουργών Υγείας, με επικεφαλής τον Βρετανό ¶λαν Τζόνσον, στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ. «Μου ζητάτε προτού προχωρήσουμε στο έκτο στάδιο να ορίσουμε κι άλλους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Θα μεταφέρω στο συμβούλιο το αίτημά σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπ' αριθμόν δύο του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 74. Διευκρίνισε πως σχεδόν το 95% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, το Μεξικό και τον Καναδά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 125 κρούσματα, η Ισπανία (103) και η Βρετανία (101).

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία κάνουν λόγο για 135 κρούσματα, ενώ αναφέρουν πως έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό.

Ο αριθμός των ασθενών από τον νέο ιό αυξήθηκε ραγδαία από το Σάββατο στις δύο γειτονικές νομαρχίες της Οσάκα και του Χιόγκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης ενός μαθητή λυκείου ηλικίας 17 ετών στην πόλη Κόμπε. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση τοπικής μόλυνσης στη χώρα.

Από την Ισπανία τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος έκρινε απαράδεκτη τη σύσταση της Ρωσίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Ισπανία λόγω της νέας γρίπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή