Το Ιράν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων Νετανιάχου-Ομπάμα

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 16:39
A- A A+

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Reuters, με τον τρόπο αυτό ο κ. Νετανιάχου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως το ζήτημα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δεν είναι εξίσου επείγον.

Χθες ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να εκφράσει τη στήριξή του στη λύση των δύο κρατών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει.

Το Τελ Αβίβ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στην περίπτωση που το Ιράν δεν σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ θεωρεί ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα αποτελεί απειλή για την ίδια του την ύπαρξη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ακολουθεί πολιτική προσέγγισης με την Τεχεράνη και, σύμφωνα με δηλώσεις του, ελπίζει να πείσει τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι η διπλωματική οδός είναι προτιμότερη.

Ο κ. Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οι αραβικές ανησυχίες για ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί ότι η πρόοδος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορεί να συμβάλει στο να πειστούν τα αραβικά κράτη να εισχωρήσουν στο μέτωπο εναντίον του Ιράν.

Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, πριν το κλειστό γεύμα στο οποίο θα παραστούν μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια, ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή