Ισραήλ: Διχασμένες οι απόψεις μετά τη συνάτηση Ομπάμα-Νετανιάχου

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 05:40
A- A A+

Διχασμένες ήταν χθες το βράδυ οι αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά από την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχουν και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.

Ο βουλευτής του κόμματος Καντίμα της αντιπολίτευσης Ζέεβ Μπόιμ τόνισε πως ο Νετανιάχου «απέτυχε στην αποστολή του, χάνοντας μία ευκαιρία να δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με την αμερικανική προεδρία».

Η εργατική βουλευτής Γιούλι Ταμίρ επέκρινε επίσης τον Νετανιάχου, τονίζοντας πως «αγνοώντας τη λύση «δύο κράτη-δύο λαοί», που θεωρείται από τους Αμερικανούς ως κομβική για την επίλυση της σύρραξης με τους Παλαιστινίους, διακυβεύει τα βασικά συμφέροντα του Ισραήλ».

Αντιθέτως, για τον βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ Οφίρ Ακούνις, «η συνάντηση στην Ουάσιγκτον απεικόνισε απεναντίας τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν το Ισραήλ με τις ΗΠΑ».

«Υπάρχουν υπαρκτοί λόγοι ανησυχίας, διότι οι Αμερικανοί κρατούν αποστάσεις από την παραδοσιακή τους δέσμευση να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Ενότητα, Αριέ Ελντάντ.

«Ο Ομπάμα δεν έχει καθορίσει ένα όριο στο διάλογο που θέλει να θεμελιώσει με το Ιράν. Είναι έτοιμος να υποκύψει σε ένα Ιράν με πυρηνικά και το Ισραήλ πλέον δεν θα είχε άλλη λύση από το να καταστρέψει μόνο του τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όποιο και εάν ήταν το τίμημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση διαπίστωσε σημαντικές διαφορές που εμφανώς διατυπώθηκαν από τους δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου τους.

Όπως υπογραμμίζει το ίδιο δίκτυο, ο Ομπάμα πίεσε δύο φορές τον Νετανιάχουν να αποτολμήσει «σοβαρές» προόδους στο Παλαιστινιακό και του υπενθύμισε πως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί για τον Οδικό Χάρτη, το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης του 2003, που προβλέπει τον τερματισμό της βίας και πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού στα Κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή