ΗΠΑ: Δραστικότερα μέτρα για την εκπομπή καυσαερίων

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 06:25
UPD:06:29
A- A A+

Την εφαρμογή δραστικότερων προτύπων για την απόδοση των καυσίμων των αυτοκινήτων που έχουν προταθεί ποτέ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κίνηση που στοχεύει παράλληλα και στην επίλυση της διαμάχης με την πολιτεία της Καλιφόρνια, αναφορικά με το θέματα της περικοπής εκπομπών καυσαερίων.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι οι προδιαγραφές των καυσίμων για όλα τα καινούργια, μικρά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 10 μίλια ανά γαλόνι μεταξύ 2012-16. Ταυτόχρονα, η εκπομπή καυσαερίων θα μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, με την πρόταση συμφωνούν μεγάλες αμερικανικές και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors Corp και η ιαπωνική Toyota Motor Corp, αλλά και οι αρχές της Καλιφόρνιας.

Υπέρ των νέω μέτρων οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler χαιρέτισαν σήμερα την αναμενόμενη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης περί νέων προτύπων όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα.

«Η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή αποτελούν εθνική προτεραιότητα και απαιτούν μια πρωτοβουλία σε ομοσπονδιακό επίπεδο» ανέφερε ο νέος γενικός διευθυντής της GM, Φριτς Χέντερσον, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονίσει τα διαφορετικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα.

«Εδώ και πολύ καιρό η Chrysler συνηγορεί υπέρ της εθνικής προσέγγισης όσον αφορά την οικονομία στα καύσιμα», υπογραμμίζει στη δική της ανακοίνωση η άλλη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. «Με τη σαφήνεια και τη σταθερότητα των κανόνων η Chrysler και η Fiat θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ενός στόλου καθαρών και οικονομικών αυτοκινήτων», προσθέτει η εταιρεία, το σχέδιο ανάκαμψης της οποίας στηρίζεται στη στρατηγική συμμαχία με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή