ΕΚΕΠΥ: Επεκτείνεται η επιφυλακή

Δ. Αβραμόπουλος: «Είμαστε οχυρωμένοι, κανένας λόγος ανησυχίας»
Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 09:26
UPD:17:26
A- A A+

Αυξάνονται τα νοσοκομεία της χώρας που τίθενται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Α. «Είμαστε οχυρωμένοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας, σε ένα νέο 19 ετών ο οποίος ήρθε αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στην Αθήνα.

Τα δεδομένα για τη χώρα αλλάζουν από τη στιγμή που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκούντως αποτελεσματικά.

Είμαστε οχυρωμένοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Κατά τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αποφασίστηκε να τεθούν περισσότερα νοσοκομεία σε επιφυλακή, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει ότι εκτός των Σισμανογλείου, Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ τίθενται σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία: Παίδων Αγ.Σοφία, το μαιευτήριο Έλενα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

Επιπρόσθετα, σταδιακά θα τεθούν σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία: Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Πάτρας, Κέρκυρας και Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, η νέα γρίπη θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη και το φθινόπωρο αναμένονται περισσότερα κρούσματα.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε:

«Είμαστε καθ' όλα οχυρωμένοι, ουδεμία ανησυχία θα πρέπει να υπάρχει. Η συγκεκριμένη περίπτωση του πρώτου κρούσματος είναι μια ελαφράς μορφή γρίπη, παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς στο Σεισμανόγλειο και η κατάστασή του είναι υπό πλήρη έλεγχο και δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Εχει γίνει ιχνηλάτηση των 16 συγγενών και των επιβατών που ταξίδευαν μαζί με τον νεαρό».

Δ. Αβραμόπουλος: Είμαστε οχυρωμένοι, κανένας λόγος ανησυχίας

Δ. Αβραμόπουλος: Είμαστε οχυρωμένοι, κανένας λόγος ανησυχίας

«Ο συγκεκριμένος ασθενής εμφάνισε συμπτώματα την Κυριακή το βράδυ, σχεδόν 40 ώρες μετά την άφιξή του στην χώρα μας. Οι γονείς του πήραν αμέσως την πρωτοβουλία και τηλεφώνησαν στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας. Πριν δώσω τον λόγο στους ειδικούς, θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμα φορά, ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αισιοδοξία», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσα μέτρα και αν ληφθούν -υπογράμμισε- δεν είναι 100% αποτελεσματικά αν ο καθένας από εμάς δεν αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη σε σχέση με την υγεία του. Γι αυτό συνιστάται καλό πλύσιμο των χεριών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Αναφερόμενοι στο 19χρονο φοιτητή που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη και νόσησε από τη νέα γρίπη, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι ήπια, ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση. Ο νεαρός βρίσκεται για προληπτικούς λόγους στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, όπου θα ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του σε επτά ημέρες από σήμερα.

Από τις πρώτες εξετάσεις στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 19χρονου φοιτητή δεν προκύπτει ότι έχουν προσβληφθεί από τη νέα γρίπη συγγενείς ή φίλοι του, ενώ συνολικά αναμένεται να εξεταστούν 16 άτομα, κάποιοι από τους οποίους κάθονταν στις κοντινές με το φοιτητή θέσεις στο αεροπλάνο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο 19χρονος ενημερώθηκε για τη γρίπη από τα φυλλάδια τα οποία του έδωσαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μόλις διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που είχε, έμοιαζαν με αυτά του ιού της νέας γρίπης, πήγε μόνος του στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Ο κ. Τσιόδρας από το Κέντρο Επιδημιολογικής Παρακολούθησης σημείωσε πως είναι αναμενόμενο να έχουμε και άλλα κρούσματα κυρίως σε ταξιδιώτες, καθώς η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διεθνώς. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα επιδημιακά να βρεθεί σε παρόμοια θέση με αυτή που είναι σήμερα οι ΗΠΑ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στην Αμερική οι θάνατοι είναι σήμερα σε πολύ χαμηλό ποσοστό και η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο που θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό για το νέο ιό είπε ότι το πρώτο στάδιο των ερευνών έχει ολοκληρωθεί και αν όλα πάνε καλά, η πρώτη δόση του εμβολίου θα παρασκευαστεί τέλη του Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα, παρατήρησε πως καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, με φειδώ και μόνο σε ασθενείς που περνούν τη νέα γρίπη με συμπτώματα, τα οποία είναι πιθανόν λόγω της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους να τους απορυθμίσουν και να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας τους, το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει από τον αθηναϊκό και τον επαρχιακό Τύπο της Κυριακής να συμπεριλάβει στα φύλλα του έντυπο με οδηγίες για την προφύλαξη από τον ιό της νέας γρίπης Α-Η1Ν1.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή