Σρι Λάνκα: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του ηγέτη των Τίγρεων Ταμίλ

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 10:50
UPD:11:27
A- A A+

Εικόνες από το πτώμα του αρχηγού των Τίγρεων Ταμίλ, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα στη Σρι Λάνκα, λίγη ώρα μετά από την επίσημη ανακοίνωση του αρχηγού του κυβερνητικού στρατού ότι η σορός του βρέθηκε και αναγνωρίστηκε σήμερα το πρωί, βάζοντας έτσι τέλος στις αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν όντως νεκρός.

«Τα καλά νέα από το μέτωπο του πολέμου είναι ότι η σορός του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης που κατέστρεφε τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, του Πραμπχακαράν, βρέθηκε σήμερα το πρωί από το στρατό», δήλωσε ο στρατηγός Σαράθ Φονσέκα, σε διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο. «Το πτώμα έχει αναγνωριστεί».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ανταρτών είχε ανακοινώσει πως ο Πραμπχακαράν είναι ζωντανός και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε από χθες ότι ο Πραμπχακαράν ήταν νεκρός, ενώ στρατιωτικές πηγές έχουν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες για το πώς και πού σκοτώθηκε. Ο Φονσέκα δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο που πέθανε ούτε για το πού εντοπίστηκε το πτώμα του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Μαχίντα Ραζαπάκσα ανακοίνωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι οι Τίγρεις Ταμίλ έχουν «ηττηθεί ολοσχερώς» από τον κυβερνητικό στρατό που ελέγχει όλα τα εδάφη της χώρας.

«Η κρατική εξουσία ασκείται πλέον σε κάθε εκατοστό εδάφους. Νικήσαμε την τρομοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος.

Αφού μίλησε στα σιναλέζικα, που είναι η μητρική του γλώσσα , ο πρόεδρος είπε στη γλώσσα της μειονότητας των Ταμίλ ότι ο διχασμός πρέπει να σταματήσει. «Πρέπει να βρούμε μόνοι μας μία λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Αυτή η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή σε όλες τις κοινότητες».

Οι Τίγρεις Ταμίλ μάχονταν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων από το 1983 με στόχο ένα ανεξάρτητο κράτος στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή