«Πεσμένη» η αγορά των Καννών

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 12:10
UPD:12:14

A- A A+

Σε πιο ήπιους τόνους φαίνεται πως κινείται φέτος το φεστιβάλ των Καννών, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη διεθνή κρίση όσο και στην απουσία μεγάλων κινηματογραφικών αστέρων.

Και στο επιχειρηματικό παρασκήνιο, όμως, η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, καθώς οι ταινίες υψηλών προδιαγραφών που αναζητούν αγοραστές δεν έχουν γίνει δεκτές με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό.

Η αγωνία για το μέλλον του κινηματογραφικού κλάδου δεν είναι πουθενά πιο εμφανής από τη Ρωσία. Στη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ την Παρασκευή, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Ρώσων διανομέων που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών που είχαν συνάψει πριν από την οικονομική κρίση -τότε που το μέλλον του κλάδου διαφαινόταν ρόδινο.

Σύμφωνα με τον Nick Gevorkyan, στέλεχος της Nick Gevorkyan -ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο της Ρωσίας- οι λόγοι που οι διανομείς ζητούν επαναδιαπραγμάτευση είναι πολλοί: έλλειψη ρευστότητας, απότομη πτώση των εισιτηρίων και των πωλήσεων DVD, υπερτίμηση του δολαρίου κατά 30% σε σύγκριση με το ρούβλι.

Την ώρα, όμως, που πολλές χώρες όπως η Ρωσία ζουν ένα εφιαλτικό σενάριο, η κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας βρίσκεται στον έβδομο ουρανό χάρη στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Το Bollywood είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει το φεστιβάλ των Καννών για να ενισχύσει τη διεθνή του παρουσία, καθώς συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά τόσο στο Hollywood όσο και στις υπόλοιπες αγγλόφωνες αγορές.

Πηγή: The Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς