Το «πράσινο φως» του ΠΟΥ αναμένει η Νovartis για το εμβόλιο κατά του Η1Ν1

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 14:48
A- A A+

Το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παρασκευή εμβολίου κατά του στελέχους του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1), αναμένει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος των εργαστηρίων της Novartis στη Γενεύη, το στέλεχος του νέου ιού απεστάλη στα εργαστήρια και πλέον η εταιρεία αναμένει το «πράσινο φως» από τον ΠΟΥ για να ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου.

«Το στέλεχος του νέου ιού της γρίπης Α απεστάλη στα εργαστήριά μας και οι ερευνητές μας είναι έτοιμοι να τον τροποποιήσουν καταλλήλως ώστε να αρχίσουν την παρασκευή εμβολίου», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν αρχίσει η παρασκευή του εμβολίου.

«Αναμένουμε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), των ΗΠΑ, για ν΄αρχίσουμε την παρασκευή του εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α», συμπλήρωσε.

Η Novartis, η οποία παρασκευάζει και ένα εμβόλιο για την εποχική γρίπη, θα πρέπει να συνδυάσει την παραγωγή εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και του εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας, η Novartis είναι σε συνεννόηση με πολλές χώρες για να τους διαθέσει το εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθούν σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας στη Γενεύη με τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών εργαστηρίων.

Η παρασκευή ενός εμβολίου για το στέλεχος της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) θα χρειαστεί κατά μέσον όρο τέσσερις μήνες, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Novartis, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει την κλασική μέθοδο παρασκευής του μέσω των αυγών της κότας ή την πιο γρήγορη μέθοδο της κυτταρικής καλλιέργειας.

Η παρασκευή του εμβολίου για τη νέα γρίπη Α θα μπορούσε να αποφέρει απρόσμενα κέρδη στην εταιρεία, η οποία είδε τα καθαρά κέρση της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους να μειώνονται κατά 14% στα 1,975 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθυνόμενος σήμερα στους υπευθύνους μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, έκρινε ότι είναι εφικτή η παραγωγή 4,9 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της γρίπης Α (H1N1) σε διάστημα ενός χρόνου.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι από τη στιγμή που θα παρασκευασθεί το εμβόλιο, θα παράγονται 94,3 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο διεθνής οργανισμός στους εκπροσώπους μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών μεταξύ των οποίων οι Sanofi, Solvay, GSK et Novartis.

Η ελβετική Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέλαβε τον νέο ιό και περιμένει το πράσινο φως του ΠΟΥ για να ξεκινήσει την παρασκευή εμβολίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή