Ξανά στο τραπέζι ο πυρηνικός αφοπλισμός

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 16:18
A- A A+

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκινά αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο το σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό των δύο κρατών.

Η βασική ισχύουσα συνθήκη που διέπει το στρατηγικό πυρηνικό εξοπλισμό των δύο κρατών είναι η συνθήκη START-1, η οποία λήγει το Δεκέμβριο και πρέπει να ανανεωθεί σύντομα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών ενδέχεται να συζητηθούν περαιτέρω μειώσεις των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών κατά 1.700-2.200 κεφαλές έως το 2012., πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν το 2002. Καθεμία από τις δύο χώρες έχει ήδη προβεί σε δραστικές μειώσεις των πυρηνικών τους εξοπλισμών οι οποίοι είχαν κορυφωθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Από τις υπόλοιπες τρεις πυρηνικές δυνάμεις, μόνο η Κίνα πιστεύεται ότι εξακολουθεί να συσσωρεύει πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες υπολογίζονται σε 160.

Το σύνολο των πυρηνικών κεφαλών που έχουν αναπτύξει οι επίσημες πυρηνικές χώρες θεωρείται ότι είναι βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση των όπλων που διαθέτουν οι τέσσερις ανεπίσημες πυρηνικές χώρες. Η Β. Κορέα, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι διαθέτει δέκα πυρηνικές κεφαλές, καμία από τις οποίες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πηγή: Economist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή