Μπάιντεν: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 21:17
A- A A+

Τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τις βαλκανικές χώρες στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ε.Ε. έδωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Σεράγεβο, παρουσία και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

«Η πόρτα είναι ανοικτή για τις χώρες αυτής της περιοχής, για πρώτη φορά στην ιστορία, για να γίνουν μέρος μιας ελεύθερης Ευρώπης. Οι ΗΠΑ θα σας βοηθήσουν να διαβείτε αυτή την πόρτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Διαβεβαίωσε ακόμη για την ανανεωμένη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα «υπέρ της Ευρώπης».

Ο κ. Σολάνα συνοδεύει τον κ. Μπάιντεν στο Σεράγεβο με στόχο του να δώσει ένα κοινό μήνυμα των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον υπέρ των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στη Βοσνία με σκοπό την προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρωί οι δύο πολιτικοί είχαν συνομιλίες με μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας (Μουσουλμάνοι, Σέρβοι και Κροάτες) ενώ σε δηλώσεις του στον Τύπο ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι "είναι αναγκαία μια αλλαγή του Συντάγματος" ώστε η Βοσνία να μπορεί να αποδείξει τη δέσμευσή της υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1995 με βάση τη συνθήκη του Ντέιτον η Βοσνία έχει χωριστεί σε δύο οντότητες την Σερβική Δημοκρατία και την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία, που ενώνονται με αδύνατους κεντρικούς θεσμούς.

Η οργάνωση της χώρας είναι έκτοτε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των Σέρβων που επιθυμούν να διαφυλάξουν την αυτονομία τους και των Μουσουλμάνων που εύχονται για το σχηματισμό μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ απαιτούν παράλληλα ισχυροποίηση των κεντρικών θεσμών.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη τη Σερβία, κατόπιν το Κόσοβο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για επίσκεψη στο Λίβανο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή