Στη Σρι Λάνκα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 08:06
A- A A+

Επίσκεψη στη Σρι Λάνκα θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μούν, ενώ οργανώσεις αρωγής και κυβερνήσεις απηύθυναν εκκλήσεις να παρασχεθεί κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ότι κατάφερε συντριπτική στρατιωτική νίκη επί των ανταρτών της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι τον «ανακούφισε» η κατάληξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά «ανησυχεί για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων», θα επισκεφθεί τη νήσο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού είπε ότι θέλει να δει άμεση πρόοδο όσον αφορά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση των περιοχών όπου έως και τις τελευταίες ημέρες μαίνονταν μάχες, και την έναρξη ενός συνεκτικού πολιτικού διαλόγου.

«Η πρόοδος σε όλα αυτά τα τρία μέτωπα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα και πρέπει να αρχίσει αμέσως τώρα», είπε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε σοβαρή καταγγελία περί εγκλημάτων πολέμου «πρέπει να ερευνηθεί με σωστό τρόπο».

Στο μεταξύ, περίπου 2.500 διαδηλωτές Ταμίλ που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το Βρετανικό κοινοβούλιο - ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο περί τριών αστυνομικών και πέντε διαδηλωτών τραυματιών. Αναφέρθηκαν επίσης 10 προσαγωγές.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κατήγγειλαν υπέρμετρη βία εκ μέρους της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επετεύχθη η τελική νίκη επί της οργάνωσης των Τίγρεων - ωστόσο οι αυτονομιστές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο για την δημιουργία χωριστού κράτους.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο την 25η Μαΐου για να εξετάσει την κατάσταση στη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, έως και 7.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων μηνών ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες. Στελέχη του ΟΗΕ επέρριψαν και στις δύο πλευρές την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή