Ταϊβάν: Σε Μπελίσε, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ ο πρόεδρος της χώρας

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 06:09
A- A A+

Επίσκεψη στο Μπελίσε, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-Τζέου ο οποίος θα μεταβεί και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Κύριος στόχος του ταξιδιού του Μα είναι να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας, την 1η Ιουνίου, του νέου προέδρου του Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χου Τσινγκ-σαν. Ο Μα αναχωρεί την 26η Μαΐου.

Το Μπελίζ, η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ περιλαμβάνονται στις 23 χώρες που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν - και όχι την Κίνα - σε διεθνές επίπεδο. Πάνω από 170 χώρες αναγνωρίζουν αντίθετα διπλωματικά την Κίνα και υιοθετούν την πολιτική της «μιας Κίνας», θεωρώντας την Ταϊβάν αποσχισμένη επαρχία του Πεκίνου.

Ο Μα θα βρεθεί στο έδαφος των ΗΠΑ για πρώτη φορά από την ανάδειξή του στην εξουσία την 20ή Μαΐου 2008 και, παρότι αυτό δεν συνομολογείται επισήμως, ίσως έχει επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους. Στους τύπους η Ουάσινγκτον δεν διατηρεί σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς δεσμούς, οικονομικούς και στρατηγικούς, με την Ταϊβάν κι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της νήσου.

Ο Χου δήλωσε ότι «δεν έχουν προγραμματιστεί δημόσιες δραστηριότητες» του Μα στις Ηνωμένες Πολιτείες - θα μείνει στο Λος Αντζελες πηγαίνοντας και στο Σηάτλ επιστρέφοντας.

Περίπου οι μισές από τις σύμμαχες χώρες της Ταϊβάν βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Οι ΗΠΑ παρέχουν διευκολύνσεις στην Ταϊπέι στα ταξίδια αξιωματούχων της χώρας στην περιοχή, αλλά συνήθως ζητούν από τους αξιωματούχους της Ταϊβάν να διατηρούν «χαμηλό προφίλ» και να μην προκαλούν την Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή