Ιράκ: Τουλάχιστον 23 νεκροί σε μπαράζ επιθέσεων

Νέα έκρηξη βίας
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 13:41
A- A A+

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε τρεις επιθέσεις στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ.

Σε αγορά της συνοικία Ντόρα στη νότια Βαγδάτη, επίθεση αυτοκτονίας προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ, που στόχο είχε σουνίτες Εθνοφρουρούς, οι οποίοι περίμεναν στη σειρά για να εισπράξουν τον μισθό τους, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός. Η σουνιτική Εθνοφρουρά, που υποστηρίζεται από τα αραβικά κράτη, θεωρείται ότι έχει συμβάλλει στη μείωση των επιθέσεων της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων και γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων.

Μία τρίτη έκρηξη εντός αστυνομικού τμήματος στη δυτική Βαγδάτη σκότωσε τρεις αστυνομικούς. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε καλάθι αχρήστων – ήταν η πρώτη φορά που εξερράγη βόμβα μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός από τη χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη ανέβηκε στους 40 νεκρούς και 82 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο οι Ιρακινοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας στη χώρα τους, καθώς προετοιμάζεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Τόσο η ιρακινή αστυνομία όσο και ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση 40% στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν βίαια στη χώρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή