Πανηγυρική υποδοχή του Μπάιντεν στο Κόσοβο

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 14:37
A- A A+

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχθηκαν στην Πρίστινα τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν χιλιάδες Κοσοβάροι, λίγες ώρες μετά την ψυχρή υποδοχή του στο Βελιγράδι.

Η αντίθεση υπογράμμισε τα θερμά αισθήματα των Κοσοβάρων απέναντι στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην κήρυξη της ανεξαρτησίας τους και τη δύσκολη σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Σερβίας.

«Καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε», αναγραφόταν σε αφίσες στην Πρίστινα με τη φωτογραφία του Μπάιντεν, που είχε στηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τότε που ήταν γερουσιαστής. Χιλιάδες μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους της Πρίστινα, κρατώντας σημαίες του Κοσόβου και των ΗΠΑ, χειροκροτώντας και επευφημώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο που περνούσε με τη λιμουζίνα του.

Η Πρίστινα είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια, μετά το Σεράγεβο και το Βελιγράδι, όπου η αστυνομία κράτησε τους δρόμους άδειους για να αποτραπούν οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, δέκα χρόνια μετά το βομβαρδισμό της πόλης από το ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο κατά τον πρώτο χρόνο, είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι. «Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι η αναγνώριση του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη».

Η επίσκεψη του κ.Μπάιντεν «είναι μία επαναβεβαίωση της ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ λόγω της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει στο Κόσοβο», είπε ο κ. Θάτσι. Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Η επίσκεψή του στο Κόσοβο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το Φεβρουάριο του 2008. Οι ΗΠΑ και περισσότερες από 50 άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, αλλά πάνω από 100 δεν το έχουν κάνει, μεταξύ των οποίων η Σερβία και η Ρωσία.

Οσον αφορά την παραμονή του Τζο Μπάιντεν στο Βελιγράδι, παρά την ψυχρή υποδοχή των Σέρβων, Αμερικανός αντιπρόεδρος και Σέρβος πρόεδρος αντάλλαξαν θερμές κουβέρντες. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι δεν περιμένει από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς από την πλευρά του, είπε ότι ελπίζει στις «καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ», χώρα «εταίρο», υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία «ουδέποτε» θα αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή