Κολομβία: Εγκαταλείπει την πολιτική ο Ουρίμπε

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 07:23

«Θεωρώ ότι θα είναι ενοχλητικό... να παραμείνει ο ίδιος πρόεδρος, διότι η χώρα έχει αρκετούς καλούς ηγέτες», δήλωσε ο Ουρίμπε, ερωτηθείς για το πολιτικό του μέλλον.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε δήλωσε ότι η επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο θα ήταν «ενοχλητική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δημοφιλής συντηρητικός πολιτικός και οι ΗΠΑ που τον στηρίζουν ίσως αποστασιοποιούνται ύστερα από δύο προεδρικές θητείες του Ουρίμπε.

Ο Ουρίμπε δεν έχει ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2010. Πάντως η εκστρατεία των υποστηρικτών του για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στην Κολομβία.

«Θεωρώ ότι θα είναι ενοχλητικό... να παραμείνει ο ίδιος πρόεδρος, διότι η χώρα έχει αρκετούς καλούς ηγέτες», δήλωσε ο Ουρίμπε, ερωτηθείς για το πολιτικό του μέλλον, στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη Μπογκοτά.

«Προσωπικά δεν θα ήθελα η νέα γενιά να με θυμάται ως κάποιον που γαντζώθηκε στην εξουσία, πάντα αγωνιζόμουν για τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Ουρίμπε.

Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ουρίμπε για το ενδεχόμενο επανεκλογής του αφότου η Γερουσία ενέκρινε την πρόταση για δημοψήφισμα με θέμα την συνταγματική αλλαγή ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο να διεκδικήσει την παραμονή του στο αξίωμα. Πάντως πριν από τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος θα πρέπει να δωθεί το πράσινο φως από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή και το συνταγματικό δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή