Ντ. Σπέκχαρντ: Μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις

Ομιλία στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 12:49
UPD:13:21

«Ποια χώρα είναι καλύτερη από την Ελλάδα, μία χώρα σε στραυροδρόμι, από το να μας βοηθήσει με την προσέγγιση στο μουσουλμανικό κόσμο;» παρατήρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (στη φωτογραφία με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά).

A- A A+

ΗΠΑ και Ελλάδα «μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, σημειώνοντας παράλληλα πως ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο και για τις δύο χώρες να διευρύνουν την ατζέντα των σχέσεων τους πέραν θεμάτων όπως το Αιγαίο, η ονομασία της ΠΓΔΜ και η Κύπρος.

«Ποια χώρα είναι καλύτερη από την Ελλάδα, μία χώρα σε στραυροδρόμι, από το να μας βοηθήσει με την προσέγγιση στο μουσουλμανικό κόσμο;» παρατήρησε ο κ. Σπέκχαρντ, επισημαίνοντας ότι και το Αφγανιστάν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, λόγω του ότι υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από αυτή τη χώρα στην Ελλάδα, όπως επίσης η πειρατεία και το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών.

Όσο για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνώρισε πως δεν πέρασε απαρατηρήττο στην Ελλάδα ότι έγινε πολύ νωρίς, ωστόσο όπως είπε, αποτελεί μέρος του ευρύτερου μηνύματος που θέλει να στείλει η Ουάσινγκτον στον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ατζέντα της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης, ο κ. Σπέκχαρντ σημείωσε πως είναι επικεντρωμένη σε μία πρακτική αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και σε μία νέα προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, βασισμένη στην επιδίωξη του διαλόγου.

Η προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου, η πραγματική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η "μη επιλογή των πυρηνικών όπλων" για μικρές και μεγάλες χώρες, η κλιματική αλλαγή είναι μερικές από τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης Ομπάμα, διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Το εφικτό με Σερβία»

Όσον αφορά τη Σερβία, ο κ. Σπέκχαρντ επανέλαβε τη στάση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν να αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά περιμένουν να εργαστεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. «Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό που είναι εφικτό», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς απηύθυνε έκκληση να μην αναγνωρίσουν και άλλα κράτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου όσο δεν υπάρχει πόρισμα για το ζήτημα της νομιμότητας από το Διεθνές Δικαστήριο.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο κ. Γέρεμιτς επεσήμανε πως έχει υπάρξει βαθιά αλλαγή στα Βαλκάνια προς όφελος της ειρήνης με την απόφαση της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο και όχι να καταφύγει στη βία. "Ό,τι κι αν συμβεί, η Σερβία θα παραμείνει στο δρόμο της", τόνισε ο κ. Γιέρεμιτς, προσθέτοντας ότι στα Βαλκάνια δεν θα υπάρξει ξανά πόλεμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή