Ο Χ. Σολάνα καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 13:33
UPD:15:48
A- A A+

«Ανεύθυνη ενέργεια», χαρακτήρισε τη σημερινή βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβίε Σολάνα και ζήτησε παράλληλα την «αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

«Καταδικάζω την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή αποτελεί νέα απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Απρίλιο».

Καταλήγοντας, ο Σολάνα σημείωσε πως «αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες απαιτούν μια αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Η ΕΕ θα είναι σε επαφή με τους εταίρους της για συνομιλίες για τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε σήμερα ανησυχητική τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και καταδίκασε το κομμουνιστικό καθεστώς ότι επενδύει στον πυρηνικό εξοπλισμό παρά στην καταπολέμηση της μεγάλης φτώχειας του πληθυσμού της.

«Είναι ανησυχητικό που το βορειοκορεατικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα. Σε μια φτωχή και καταπιεσμένη κοινωνία, το ιδιαίτερα κλειστό καθεστώς δαπανά μεγάλα ποσά σε όλο και πιο σοβαρές προκλήσεις», είπε.

Στο 'Οσλο ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε έκανε λόγο για «κυνικό παιχνίδι» που έχει αρχίσει η Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να αποσπάσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

«Η Νορβηγία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή. Είναι ένα αρνητικό μήνυμα που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και που παραβιάζει αυτό που θα αναμενόταν να είναι η λύση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή