Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παγκόσμια καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 14:56
A- A A+

Βαθύτατα ανήσυχος για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τη Β. Κορέα για ακόμη μια φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας.

«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στην περιοχή, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε και τόνισε ότι «όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου».

Τη δοκιμή καταδίκασε απερίφραστα και το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς την «ανεύθυνη πρόκληση» που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

Την ανησυχία του εξέφρασε από το Βιετνάμ όπου βρίσκεται και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν, εκτιμώντας ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, επιλέγοντας τη χρονική αυτή στιγμή για τη δοκιμή, έχει ως στόχο να προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή