Νέο μήνυμα σε Σκόπια και Αγκυρα έστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ. Αφού τόνισε πως η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης και ανοικτών οριζόντων, τόνισε: «Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη (...) το μήνυμα αυτό το στέλνουμε και στην ΠΓΔΜ και στην Τουρκία». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυπριακή ηγεσία για μια λύση που θα προκύψει από το νησί. Μια «λύση κυπριακή» σημείωσε.
H υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σημειώσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυπριακή ηγεσία για μια λύση που θα προκύψει από το νησί. Μια «λύση κυπριακή».
Μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το οποίο, όπως ανέφερε, δεν μπορούν να απουσιάζουν η Γερμανία, η Ινδία ή η Βραζιλία, οι αναδυόμενες δυνάμεις που άλλαξαν "εν μια νυκτί" τον πλανήτη από G8 σε G 20.
Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα, σημείωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, στήριξε και στηρίζει τη Συνθήκη της Λισαβόνας πριν ξεπεραστεί κι αυτό το χαρτί και τόνισε ότι «ζητάμε μια πιο συμμετοχική, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική Ευρώπη, με ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική, ικανή να εξασφαλίζει απασχόληση, ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες της».
Κατήγγειλε επίσης τον «ευρωσκεπτικισμό», λέγοντας ότι αυτοί που τον υποστηρίζουν δεν βλέπουν πώς λειτούργησε το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ μέσα στην κρίση, αλλά και τον «προστατευτισμό» λέγοντας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σχολίασε ότι η Ελλάδα έκανε ένα βήμα προσφοράς στην ειρήνη στην περιοχή, υιοθετώντας τη σύνθετη ονομασία, -πρόταση αντιδημοφιλής, αλλά που αποδεικνύει τα ηγετικά προσόντα του πρωθυπουργού- ωστόσο η γειτονική χώρα επιμένει στην αδιαλλαξία της.
Για την Τουρκία εκτίμησε ότι υπάρχει στασιμότητα στην πορεία των διμερών σχέσεων, λόγω της δύστροπής συμπεριφοράς της γείτονος, την οποία κάλεσε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να σταματήσει την έκνομη δραστηριότητά της στο Αιγαίο.
Αναφερόμενος στο θέμα των λαθρομεταναστών, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την Τουρκία κάτι που σημαίνει ότι είτε η γείτονα δεν κάνει καλά τη δουλειά της, είτε ότι με την ανοχή της δίνει τη δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου.