Γ. Παπανδρέου: Ανάγκη ενός νέου προτύπου ανάπτυξης

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 23:08
UPD:23:11
A- A A+

Την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου προτύπου ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμήν του από το συνέδριο του Economist.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στην αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης, λέγοντας «ποτέ πια βαρβαρότητα, που φέρνει η ανισότητα, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο ανθρωπιάς, η προσφυγιά, η αμάθεια και το εμπόριο όπλων μαζικής καταστροφής».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις δυνατότητές της στο νέο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η απουσία μιας σοβαρής αναπτυξιακής στόχευσης και πολιτικής και η πελατειακή λογική των αποφάσεων υποσκάπτουν τις όποιες δημιουργικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

¶σκησε επίσης έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «απουσία κυβέρνησης με εντολή ισχυρή και ικανή να εμπνεύσει όραμα στην κοινωνία και με βούληση να βάλει τάξη εκεί όπου υπάρχει ανομία και διαφθορά και να εμπεδώσει κράτος δικαίου».

Παράλληλα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις προτάσεις του για «άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και στις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη», για «ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και των κλάδων που πλήττονται» και για «άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13».

Πρότεινε επίσης «στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων με ταυτόχρονα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιστολή καταναλωτικών δαπανών, αλόγιστων προμηθειών και ρουσφετολογικών προσλήψεων, ανακατανομή του φορολογικού βάρους μέσω της εφαρμογής σταθερής και δίκαιης φορολογικής πολιτικής».

Ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε σε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης».

Προτεραιότητες του κόμματος όπως ανέφερε είναι:

* H εξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα πρωτοπόρα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

* H δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας και δωρεάν παιδείας

* Ενα βιώσιμο κοινωνικό κράτος και

* Μια Ελλάδα που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή δρώμενα, που διεκδικεί, μια Ελλάδα με σαφή, σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού και σε έναν νέο πατριωτισμό που δεν θα βασίζεται στον φόβο του εχθρού, με υπερηφάνεια για τους στόχους και τις δυνατότητες της χώρας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ένα ευνομούμενο κράτος, το οποίο θα βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, με θεσμούς που θα τον σέβονται και θα τον προστατεύουν και θα λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή