Νέα κρούσματα σε Βρετανία και Χιλή

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 20:40
UPD:23:17
A- A A+

Σαράντα επτά νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης εντοπίστηκαν στη Βρετανία, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των πασχόντων σε 184, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Υγειονομικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται, οι 41 από τις νέες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην κεντρική Βρετανία (Μίντλαντς), ενώ τρεις άλλες περιπτώσεις ασθενών έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο.

Οι αρμόδιες αρχές εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικές δηλώνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη γιατί αφ ενός η νέα γρίπη έχει πολύ ήπια μορφή και αφ ετέρου δεν έχει προσβληθεί καμία ολόκληρη κοινότητα στη χώρα.

Αυξημένα παρουσιάζονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α-Η1Ν1 και στη Χιλή, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σήμερα σε 86, μεταξύ των οποίων και μία 32χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η 32χρονη, κάτοικος της πόλης Τσιγιάν, στα νότια της χώρας, προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης στο Σαντιάγο όπου είχε ταξιδέψει για να επισκεφθεί συγγενείς της.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι οι ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης Α ανέρχονται επισήμως 12.954 σε 46 χώρες, ενώ έχουν καταγραφεί και 92 θάνατοι.

Σε ό,τι αφορά την παρασκευή εμβολίου, ο ΠΟΥ επιθυμεί να συνεχίσει την παρακολούθηση εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης πριν δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την παραγωγή εμβολίων για την καταπολέμησή της, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού.

«Δεν επιθυμούμε να προβούμε σε συστάσεις τόσο νωρίς γιατί σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ασκών χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Κέιζι Φουκούντα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών για να αποφασιστεί εάν θα αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού για πανδημία της γρίπης στο στάδιο 6 της εξάβαθμης κλίμακας.

Προς το παρόν ο κ. Φουκούντα ανέφερε ότι θα παραμείνουμε στο επίπεδο 5 που σημαίνει ότι η πανδημία «επίκειται». Εάν όμως και άλλες χώρες παρουσιάσουν μια μεγάλης κλίμακας εμφάνιση του ιού της νέας γρίπης, όπως το Μεξικό και οι ΗΠΑ, «τότε αυτό θα είναι αρκετό για να αποφασίσουμε να περάσουμε στο στάδιο 6».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή