Στο επίκεντρο της συζήτησης στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) η Κούβα - για πρώτη φορά μετά την αποπομπή της νήσου από τους κόλπους του, το 1962.
Στη συζήτηση, που θα γίνει μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του OAS στην Ονδούρα, αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για την άρση μεγάλου μέρους των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί το 1962, αποπέμποντας την Κούβα από τον Οργανισμό.
Η συζήτηση σημειώνεται μετά από τις σχεδόν ομόφωνες δηλώσεις των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που κάλεσαν να τερματιστεί η απομόνωση της Κούβας.
Μιλώντας ενώπιον πολλών από αυτούς τους ηγέτες τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να υπάρξει «αλλαγή» στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας, χωρίς να αναφερθεί άμεσα ή έμμεσα σε άρση του εμπάργκο που επιβάλει η χώρα του.
Οι διπλωματικές σχέσεις της Κούβας με τις χώρες του ημισφαιρίου βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς αριστερές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις κατέλαβαν την εξουσία σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες - κάτι που δεν άλλαξε όταν ο ιστορικός ηγέτης της Κούβαςμ Φιντέλ Κάστρο, παρέδωσε την προεδρία στον αντιπρόεδρο και αδελφό του Ραούλ. Αρκετοί αναλυτές θεώρησαν την ανάδειξη του «κεντροαριστερού» Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ ως ιστορική ευκαιρία για την μεταβολή των διμερών και περιφερειακών σχέσεων.
Στη σημερινή συζήτηση στην έδρα του OAS στην Ουάσινγκτον θα εξεταστούν τρία σχέδια: της Ονδούρας, της Νικαράγουας - και των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να υποβάλλουν σχετική πρόταση την τελευταία στιγμή.
Ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να υπάρξει συναίνεση για την πρόταση απόφασης του OAS στη Γενική του Συνέλευση.
Το θέμα του αποκλεισμού της Κούβας δεν είχε τεθεί ποτέ ξανά σε αυτό το επίπεδο μετά τον εξοστρακισμό της κατόπιν απαίτησης της Ουάσινγκτον.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων