Με στρατιωτική δράση απειλεί η Β. Κορέα

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 12:28
A- A A+

Mε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης απειλεί η Βόρεια Κορέα τη Νότια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από μέρους της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον έλεγχο πλοίων που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε ο βορράς τη Δευτέρα.

Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία που συνήψε με τη Σεούλ το 1953 μετά τη λήξη του κορεατικού πολέμου, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της Β. Κορέας, καθώς η Ουάσινγκτον αψήφησε τους όρους της συνθήκης με το να προτρέψει τη Σεούλ να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της. Τα νοτιοκορεατικά Μέσα μετέδωσαν ακόμα ότι η Πιονγκγιάνγκ επανέλαβε τη λειτουργία του εργοστασίου της Γιονγκμπιόν, όπου παράγεται πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζονται νέα απόφαση, μετά την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής, με σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ.

«Επίδειξη ισχύος»

«Οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των ειρηνικών πλοίων μας περιλαμβανομένων των ερευνών και της κατάληψής τους θα θεωρηθεί ασυγχώρητη παραβίαση της ακεραιότητάς μας και θα απαντήσουμε αμέσως με ένα ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα», δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στο KCNA.

Η Β. Κορέα είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η συμμετοχή του Νότου στην πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον θα ήταν συνώνυμη με την κήρυξη πολέμου. Η συμμετοχή της Ν. Κορέας «είναι μία φυσική υποχρέωση», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πυρηνική δοκιμή και η εκτοξεύσεις πυραύλων που την ακολούθησαν αποσκοπούν σε μία επίδειξη ισχύος από πλευράς του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ, καθώς το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Αύγουστο πυροδότησε ανησυχίες για τη διαδοχή του. Ο ίδιος επιθυμεί να τον διαδεχθεί ο τρίτος γιος του.

Τον περασμένο μήνα, η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι εγκατέλειπε τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι θα επαναλάμβανε τη λειτουργία του εργοστασίου της Γιονγκμπιόν, το οποίο είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2007 κατόπιν διπλωματικής συμφωνίας.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή