Οι μειονότητες που ζουν στο Κόσοβο αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν εξαιτίας του καθεστώτος διακρίσεων που επικρατεί εκεί και του αποκλεισμού τους από την κοινωνία, αναφέρεται σε έκθεση της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Minority Rights Group) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Πολλά μέλη μειονοτήτων, Ασκάλι Αιγύπτιοι, Βόσνιοι, Κροάτες, Γκοράνι, Ρομά, Σέρβοι και Τούρκοι, εγκαταλείπουν το Κόσοβο, διότι αντιμετωπίζουν καθεστώς (κοινωνικού) αποκλεισμού και διακρίσεις σε διάφορα επίπεδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τον Φεβρουάριο 2008 και η αντίθεση της Σερβίας σε αυτήν άφησαν ένα «κενό» στον τομέα της προστασίας των μειονοτήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση και ουσιαστική επένδυση στην τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», γεγονός που αποδίδεται στην αντίληψη ότι οι μειονότητες υπήρξαν σύμμαχοι, ή δεν έκαναν τίποτε εναντίον του σερβικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.
«Οι περιορισμοί της ελευθερίας κίνησης, ο αποκλεισμός από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή είναι ιδιαίτερα αισθητοί στις μικρές εθνικές κοινότητες. Αυτές οι μειονότητες υποφέρουν από όλο και περισσότερη έλλειψη πρόσβασης στην ενημέρωση και σε μία εκπαίδευση στις γλώσσες τους. Αυτό, μαζί με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, οδήγησε στην αναχώρηση μελών των μειονοτήτων αυτών από το Κόσοβο», δήλωσε ο Μαρκ Λάτιμερ, διευθυντής της οργάνωσης.
Οι μη σερβικές μειονότητες του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει την διεθνή κοινότητα ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σέρβους και αγνοεί τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες.