Κ. Καραμανλής: Πυροτεχνήματα τα περί δημοψηφίσματος

Δεν σχεδιάζονται νέοι φόροι «με βάση τα σημερινά δεδομένα»
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 21:19
UPD:22:44
A- A A+

Συνθηματολογίες που συνιστούν πυροτεχνήματα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα περί δημοψηφίσματος που ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις ευρωεκλογές. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, στο Mega, ο κ. Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε πάντως πως οι εκλογές έχουν σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στοχεύει στη νίκη και διαβεβαίωσε ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρχει κυβέρνηση έτοιμη να κάνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. Τόνισε ακόμη πως είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες στην εκλογική διαδικασία.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται κουρασμένος, απάντησε: «Όχι, είμαι μαχητής είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω, είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του σε περίπτωση ήττας. Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών το φθινόπωρο, σημείωσε: «Αυτήν την ώρα δεν εχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές».

Σχετικά με το δίλημμα που έθεσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου περί σοσιαλισμού και βαρβαρότητας, ανέφερε πως το «βαρβαρότητα» είναι αδόκιμος όρος, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διαλέξει μια άλλη φράση, και τονίζοντας πως «ασχέτως προθέσεων συνιστά ατόπημα». Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της ΝΔ με τα πράσινα παπαγαλάκια, σημείωσε πως πρόκειται για κάτι ευρηματικό, που σε καμία περίπτωση δεν είναι προσβλητικό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αντίθετα, σημείωσε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντείνει τις προσπάθειές της κατά της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε όμως πως αυτό ισχύει με βάση τα σημερινά δεδομένα, διευκρινίζοντας ότι «εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα».

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου, απάντησε ότι όπως αποδείχθηκε στην πορεία υπήρχαν υστερόβουλες επιδιώξεις και λάθη του Δημοσίου. Ως προς τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι περισσότερο «προσεκτική», «παρατηρητική» και «επιμελής στην εποπτεία των δημόσιων οργανισμών», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν υπήρξε πολιτικό πρόσωπο που έβλαψε σκοπίμως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της Βουλής, υπογράμμισε ότι όλες οι υποθέσεις που έφτασαν στη Βουλή διερευνήθηκαν και δεν υπήρχαν εκκρεμότητες, γι' αυτό και έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστούν οι εργασίες της Συνόδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή