Ισραήλ: Υποβάθμιση των αμερικανικών δηλώσεων κατά του εποικισμού

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 11:35
A- A A+

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει σήμερα τη σημασία των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά του εβραϊκού εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτε νέο στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε: «Η Χίλαρι Κλίντον δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διατυπώσει εκ νέου τις διαφωνίες που έγιναν εμφανείς κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 18 Μαΐου στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν πολύ σαφής. Θέλει τον τερματισμό του εποικισμού: όχι οικισμούς, όχι μεθοριακά φυλάκια, όχι εξαιρέσεις που έχουν σχέση με τη φυσική ανάπτυξη», δήλωσε η Κλίντον χθες, Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, παραμονή της πρώτης συνάντησης του Ομπάμα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να δώσει εντολή για τη διάλυση 20 «παράνομων» οικισμών, δηλαδή αυτών που κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Σε αντάλλαγμα ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να λάβει σιωπηρά τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ για να επιτρέψει νέες οικοδομές στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, όπου σήμερα ζουν τουλάχιστον 280.000 Ισραηλινοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή