Σουδάν: 244 οι νεκροί από τις συγκρούσεις φυλών

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 05:56
A- A A+

Οι βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο σημαντικών αραβικών νομαδικών φυλών στην επαρχία Νότιο Κορντοφάν του Σουδάν, γειτονική του Νταρφούρ, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 244 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Σουδάν Ιμπραχίμ Μαχμούντ Χαμάντ.

«Ο απολογισμός των θυμάτων είναι 89 νεκροί Μισερίγια, 80 Ριζεϊκάτ και 75 της κεντρικής εφεδρείας (μία μονάδα της αστυνομίας)», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου που συνεκλήθη στο Χαρτούμ, σύμφωνα με μία αναφορά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Suna και δημοσιογράφων επί τόπου.

Οι αρχές «θα διεξάγουν εις βάθος έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες των εγκλημάτων και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και θα πάρουν σημαντικά μέτρα προκειμένου να αφοπλίσουν τους πολίτες», συνέχισε το υπουργείο.

Οι αραβικές φυλές Μισερίγια και Ριζεϊκάτ αντπαρατέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κοντά στο χωριό Μέιραμ, στα σύνορα του Νότιου Κορντοφάν και του Νταρφούρ, περισσότερα από 800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Η σουδανική αστυνομία παρενέβη την Τρίτη προκειμένου να χωρίσει τους εμπολέμους αλλά δέχθηκε επίθεση από 3.000 έφιππους ¶ραβες της φυλής Ριζεϊκάτ που προκάλεσαν το θάνατο «πολλών αστυνομικών και αμάχων», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός χώρις να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Πηγές που πρόσκεινται στις δύο φυλές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο απολογισμός είναι τουλάχιστον εκατό νεκροί, ενώ οι τοπικές εφημερίδες κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 θύματα.

Οι νομαδικές φυλές Ριζεϊκάτ και Μισερίγια ζουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων του Κορντοφάν με το Νταρφούρ. Έχουν ήδη συγκρουστεί στο παρελθόν για την πρόσβαση σε σημεία πόσιμου νερού για τα ζώα τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή