Μπ. Ομπάμα: Τα Ισραήλ θα αναγνωρίσει τη λύση των δύο κρατών

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 13:11
A- A A+

Πεπεισμένος πως το Ισραήλ θα αναγνωρίσει ότι μία λύση δύο κρατών είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς του, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης το αίτημα που εξέφρασε προς το Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για πάγωμα της επέκτασης εποικισμών, που έχει απορριφθεί από το εβραϊκό κράτος.

«Πιστεύω σθεναρά σε μία λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμπάς. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αν όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε. Τόνισε ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Ισραήλ, στη βάση του «οδικού χάρτη» του 2003 για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνονται «ο τερματισμός των εποικισμών… και η διασφάλιση της ύπαρξης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους». Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ακόμα από τους Παλαιστινίους να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να χαλιναγωγήσουν την αντι-ισραηλινή βία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Ομπάμα για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο και με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.

ΠΗΓΗ: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή