Υπόθεση Siemens: Συνελήφθησαν Γ. Σκαρπέλης - Ηλ. Γεωργίου

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 22:12
UPD:23:41
A- A A+

Στη σύλληψη του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη και του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου προχώρησε το βράδυ η αστυνομία. Eίχε προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων συλλήψης από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens. Και οι δύο νωρίτερα σήμερα πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το Σάββατο το πρωί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Νωρίτερα, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πρώην στέλεχος της Siemens Χρήστο Καραβέλα, ο οποίος δεν προσήλθε για απολογία.

Ο κ. Καραβέλας είχε κληθεί για σήμερα σε απολογία και δια του συνηγόρου του είχε παραδώσει χθες απολογητικό υπόμνημα. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Γιάννη Μαρκουλάκο ο εντολέας του δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί.

Το πρώην στέλεχος της εταιρείας κατηγορείται επίσης για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τη σύμβαση 8002 του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

ΠΑΣΟΚ: Συνυπεύθυνη των εξελίξεων η ΝΔ

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση του κ. Καραβέλα. «Με δεδομένο ότι το σκάνδαλο της Siemens διερευνάται εδώ και δυόμισι χρόνια, προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες για την ευχέρεια που δόθηκε, να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δύο ''αποδράσεις'' στελεχών της Siemens», τόνισε ο κ. Ντίνος Ρόβλιας.

O κ. Ρόβλιας υπογράμμισε επίσης ότι «εφόσον η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αναζητούν και δεν κατανέμουν αυτές τις ευθύνες, θεωρούνται τουλάχιστον συνυπεύθυνοι αυτών των εξελίξεων».

Aιχμές από το ΛΑΟΣ

«Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι χρηματίζονται πολιτικά στελέχη. Τότε γιατί φυγαδεύονται οι μάρτυρες;...», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ανακοίνωση Ν. Δένδια

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά από υπόνοιες διαφυγής του πρώην στελέχους της Siemens.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε δε «προς πάσα κατεύθυνση ότι προΐσταται της Διοίκησης και μόνον της Δικαιοσύνης και ότι δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία απονομής της».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Υστερα από ενημέρωσή του μέσω Πρεσβείας της Ελλάδος στο εξωτερικό ότι η οικογένεια του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens, Χρήστου Καράβελα, εισήγαγε σε χώρα της Νοτίου Αμερικής 3 εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον προέβη σε αγορά πολυτελούς ακινήτου, επικοινώνησε χθες με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Σανιδά και του έθεσε υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε επίσης τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι κατά την κρίση του, σε συνδυασμό με ανάλογες πληροφορίες οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του από διαφορετικές πηγές, δημιουργούνται υπόνοιες διαφυγής του κ. Χρ. Καράβελα.

Ο κ. Ν. Δένδιας απέστειλε ακόμη το σχετικό έγγραφο της Πρεσβείας στον επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Στυλιανό Γκρόζο.

Αργότερα χθες, εκδόθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Λεωνίδα Νικολόπουλο η υπ’ αριθμόν Ω-05/4 της 28/5/2009 διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του κ. Χρ. Καράβελα.

Σήμερα, μετά την μη προσέλευση του συγκεκριμένου ατόμου στον αρμόδιο ανακριτή (στον οποίο προσήλθε για τελευταία φορά στις 20/5/2009) προκειμένου να απολογηθεί για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, το οποίο εντός των επομένων ωρών θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Επίσης, έχει ήδη δεσμευθεί το ποσό που εισήγαγε στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, όπως και το πολυτελές ακίνητο που αγόρασε σε αυτή η οικογένεια του κ. Χρ. Καράβελα».

Ο κ. Ρόβλιας, πάντως, επανήλθε υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον κ. Δένδια http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/29/1670942.htm . Μάλιστα έκανε λόγο για «προφανή και σκανδαλώδη ολιγωρία έκδοσης διάταξης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση τηρεί τόσο ύποπτη σιγή «που φαίνεται ότι αυτές οι "αποδράσεις" στελεχών της Siemens μπορεί και να την εξυπηρετούν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή