Σκόπια - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη δόνηση

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 16:35
A- A A+

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι στα Σκόπια για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Βαλάντοβο.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Σεισμολογίας στο τμήμα Φυσικομαθητικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, διέψευσε αναφορές ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι σε μερικές ώρες ή ημέρες είναι πιθανό να σημειωθεί καταστροφικός σεισμός στην περιοχή Βαλάντοβο-Δοϊράνη-Γευγελή-Στρούμιτσα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα επιχείρημα που να ενισχύει ένα τέτοιο τέτοιο ισχυρισμό.

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, στην περιοχή σημειώνονται σεισμικές δονήσεις, το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στο Βαλάντοβο (125 χλμ νοτιοανατολικά των Σκοπίων), οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα, μετά τον κύριο σεισμό στην περιοχή, στις 24 Μαΐου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.03΄, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ.

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή θύματα στην περιοχή του Βαλάντοβο από το σημερινό σεισμό.

Από το σεισμό της 24ης Μαΐου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ορισμένα πλινθόκτιστα παλαιά σπίτια στο χωριό Μπάσιμπος, έξω από το Βαλάντοβο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή