Ο νεότερος γιος του θα διαδεχθεί τον Κιμ Γιονγκ-ιλ στην ηγεσία της Β. Κορέας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2009 15:27
A- A A+

Το νεότερο γιο του έχρισε ως διάδοχο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο νοτιοκορεατικών εφημερίδων, ο Κιμ σηματοδότησε την επιλογή του, ζητώντας από τις διπλωματικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό να δηλώσουν πίστη στο γιο του.

Την ίδια ώρα, η Ν. Κορέα κινητοποίησε ταχύπλοο οπλισμένο με πυραύλους στα διαφιλονικούμενα δυτικά θαλάσσια σύνορά της, μετά τις πληροφορίες ότι η Β. Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/02/1671919.htm

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής δοκιμής την περασμένη εβδομάδα, ενδέχεται να έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την εξουσία του Κιμ ώστε να μπορέσει να χρίσει το διάδοχό του, μετά τις φημολογίες που κυκλοφορούν εδώ και μήνες ότι ο 67χρονος Κιμ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Αύγουστο.

Το ζήτημα της διαδοχής είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στη Βόρεια Κορέα και τα σχέδια του Κιμ, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, είναι γνωστά μονάχα σε ένα μικρό κύκλο ατόμων.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, που διαδέχτηκε τον πατέρα του και ιδρυτή του κράτους, Κιμ Ιλ-σουνγκ, έχει τρεις γιους οι οποίοι είναι ουσιαστικά άγνωστοι στους περισσότερους Βορειοκορεάτες. Ο Γιονγκ-ουν, που γεννήθηκε το 1983 ή στις αρχές του 1984, σπούδασε στην Ελβετία και οι υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι φαίνεται να είναι ο ικανότερος από τους τρεις αδελφούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή