Ισραήλ: Ανησυχία για το «άνοιγμα» Ομπάμα στους μουσουλμάνους

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 10:54
UPD:13:53

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει την ομιλία του προς τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο έντασης λόγω της άρνησης του Νετανιάχου να δεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και να παγώσει οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική 'Οχθη, όπως ζητεί ο Ομπάμα.

A- A A+

Ανησυχία για την αυριανή συμφιλιωτική ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο στο Κάιρο, εκφράζει το Ισραήλ, καθώς εγείρονται φόβοι ότι μια τέτοια συμφιλίωση μπορεί να βλάψει τα συμφέροντά του.

«Ο αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το μουσουλμανικό κόσμο και να ανταγωνιστεί με την Αλ Κάιντα ή το Ιράν για να κερδίσει την αγάπη του. Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να εξακριβώσουμε ότι αυτό δεν θα βλάψει τα κοινά μας συμφέροντα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ.

Ο συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ενίοτε θεωρείται εκπρόσωπός του, υπογράμμισε επίσης ότι ο Ομπάμα είναι «φιλικός προς το Ισραήλ, ωστόσο έχει μια προσέγγιση διαφορετική (από εκείνη του προέδρου Τζορτζ Μπους), στέλνει άλλα μηνύματα στον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο, είναι μια άλλη πραγματικότητα που δεν είναι εύκολη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει την ομιλία του, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο έντασης λόγω της άρνησης του Νετανιάχου να δεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και να παγώσει οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική 'Οχθη, όπως ζητεί ο Ομπάμα.

«Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ αλλά οι διαφωνίες εντάθηκαν πρόσφατα», παραδέχτηκε ο Κατζ επικρίνοντας εκ νέου τις πιέσεις που ασκούνται από τον πρόεδρο Ομπάμα για να επιβάλει την πλήρη διακοπή των οικοδομικών εργασιών στους εβραϊκούς οικισμούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή