«Πράσινη ανάπτυξη ή βαρβαρότητα υποβάθμισης του περιβάλλοντος»

Ομιλία Γ. Παπανδρέου
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 11:59
UPD:14:01

«Ενόψει της Κοπεγχάγης θα περίμενα από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει τις θέσεις, τις απόψεις και τα διαπραγματευτικά κείμενα που διαθέτει. Δυστυχώς, σήμερα, απλώς απουσιάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

«Ή θα προχωρήσουμε σε μια πράσινη ανάπτυξη ή θα ζήσουμε τη βαρβαρότητα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος».

Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές».

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου παρατηρείται μια διστακτικότητα ορισμένων χωρών ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, η οποία πηγάζει από την αντίληψη ότι οι δραστικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έρχονται σε αντίθεση με την ανάπτυξη.

«Είναι τεκμηριωμένο -υπογράμμισε- ότι η αδράνεια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα καθυστερήσει την ανάπτυξη», τονίζοντας ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αναδειχθούν ως εργαλεία για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα -συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- θα μπορούσε να καταστεί ηγέτιδα και πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη. Θέλω να παίξει κομβικό ρόλο εστιάζοντας κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία θέσεων και ολιγωρία: «Ενόψει της Κοπεγχάγης θα περίμενα από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει τις θέσεις, τις απόψεις και τα διαπραγματευτικά κείμενα που διαθέτει. Δυστυχώς, σήμερα, απλώς απουσιάζουν».

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως δεν χρειάζονται άλλες μελέτες για το περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται -τόνισε- είναι η πολιτική βούληση για μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για να πάμε μπροστά. «Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ έχω τη βούληση να διαμορφώσουμε από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνο περιβάλλοντος για μια πράσινη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ενεργειακών Αποθεμάτων και το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, ύστερα από πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή