Βραζιλία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συντριβή του Airbus

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 08:55
A- A A+

Η αναζήτηση στοιχείων για τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους της Air France με 228 επιβαίνοντες στον Ατλαντικό εντείνεται σήμερα Πέμπτη, καθώς ένας μικρός στόλος σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας κάνουν έρευνες στη ζώνη όπου κατέπεσε.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προεξόφλησε ότι η συντριβή του αεροπλάνου, που εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου στο Παρίσι, δεν οφείλεται σε έκρηξη.

Δεν ελήφθη εκπομπή σήματος κινδύνου από τους πιλότους.

Ο υπουργός ¶μυνας της Βραζιλίας Νέλσουν Ζουμπίμ δήλωσε αργά χθες ότι το γεγονός πως εντοπίστηκε μια κηλίδα καυσίμου μήκους 20 χλμ. στην περιοχή «σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπήρξε φωτιά ή έκρηξη», διότι τα καύσιμα των αεροσκαφών, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα οκτανίων, θα είχαν αναφλεχθεί.

Ωστόσο επισήμανε πως κάνει «απλώς μια υπόθεση» και τόνισε πως το μυστήριο που καλύπτει τα αίτια της συντριβής της πτήσης AF 477 πολύ απέχει από το να έχει λυθεί.

Οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στα δεδομένα που περιέχει το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους και τις συσκευές καταγραφής των συνομιλιών στο κόκπιτ, που όμως πιστεύεται ότι βρίσκονται στο βυθό του Ατλαντικού - σε βάθος τουλάχιστον 3.000 μέτρων - και θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανασυρθούν, ακόμα και όταν βρεθεί η επακριβής τοποθεσία όπου έχει πέσει το αεροσκάφος.

«Είναι σα να ψάχνουμε βελόνα στ' άχυρα», δήλωσε ο Πιερ Κοσονά, του Γαλλικού ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών Ifremer.

Δύο πολεμικά του ναυτικού της Βραζιλίας, ένα περιπολικό και μια κορβέτα βρίσκονται στην περιοχή, 1.000 χλμ. ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Βραζιλίας.

Έως αργά χθες Τετάρτη δεν είχαν αναφέρει ότι είδαν ή ανέσυραν οποιοδήποτε από τα αντικείμενα που είχαν εντοπίσει πιλότοι αεροσκαφών: μια θέση αεροσκάφους, ένα σωσίβιο, καλώδια, ένα κομμάτι της ατράκτου και άλλα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί καμιά σορός.

¶λλα τρία βραζιλιάνικα σκάφη, περιλαμβανομένου κι ενός δεξαμενόπλοιου για τον ανεφοδιασμό των άλλων πλοίων επί εβδομάδες, καθώς κι ένα Γαλλικό πλοίο που μεταφέρει τρία μικρά υποβρύχια, αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Ελάχιστοι από τους συγγενείς όσων επέβαιναν στο Airbus A330 της Air France αμφιβάλλουν αν οι αγαπημένοι τους ζουν. Οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα.

Μια τελετή για τους 216 επιβάτες και τα 12 μέλη πληρώματος θα γίνει αργότερα σήμερα στο Ρίου, παρόντος και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Χθες Τετάρτη, τελέστηκε δέηση στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ παρόντων συγγενών και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ. Μήνυμα απέστειλε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος XVI.

Η Γαλλία είχε 78 υπηκόους στο αεροσκάφος. Το Παρίσι ηγείται των ερευνών.

Εάν υπάρξει οριστική επιβεβαίωση πως όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air France είναι νεκροί, θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην 70χρονη ιστορία της εταιρείας και το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα από το 2001.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή