Βελτιωμένη η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό μετά την εκλογή Ομπάμα

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 11:32
EPA/MICHAEL REYNOLDS

A- A A+

Η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό βελτιώθηκε κατά 6% μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα το Νοέμβριο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε 22 χώρες και δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ.

Την ώρα που ο Ομπάμα ετοιμάζεται να εκφωνήσει ομιλία προς τον ισλαμικό κόσμο, από το Κάιρο όπου βρίσκεται σήμερα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του Reuters έδειξε άνοδο της τάξης του 25% στις θετικές απόψεις για τις ΗΠΑ στην Τουρκία- τη μοναδική μουσουλμανική στο σύνολό της χώρα που συμμετείχε στην έρευνα.

Στην Ινδία, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν μειοψηφία, αλλά ωστόσο είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες στον κόσμο καθότι αριθμεί 140 εκατομμύρια πιστούς, δηλαδή διπλάσιους από τους μουσουλμάνους της Τουρκίας, η θετική άποψη για τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 73%, ενώ στην Κίνα όπου υπάρχουν 20 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 42%.

Μαζί με την Τουρκία, έξι ακόμη χώρες κατέγραψαν διψήφια άνοδο στη θετική τους άποψη για τις ΗΠΑ: 13 ποσοστιαίες μονάδες η Γαλλία (39%), 12 το Βέλγιο (36%), 11 η Γερμανία (31%), 11 η Ολλανδία (27%), 10 ο Καναδάς (44%) και 10 η Ισπανία (43%).

Μόνο τρεις από τις 22 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δεν κατέγραψαν άνοδο στο ποσοστό θετικής άποψης για τις ΗΠΑ: η Ρωσία παρέμεινε στο 18% (το χαμηλότερο ποσοστό στην κατάταξη), η Πολωνία κατέγραψε μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (48%) και η Τσεχία μίας μονάδας πέφτοντας στο 35%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή