Ευρωεκλογές - Με κυρώσεις απειλεί την Ολλανδία η Ε.Ε.

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 13:22
A- A A+

Με κυρώσεις απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ολλανδία σε περίπτωση που ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών από σήμερα το βράδυ, όπως προτίθεται να κάνει, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή τη φορά οι υπηρεσίες της Κομισιόν πρόκειται να κινήσουν διαδικασία κυρώσεων», αντίθετα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, όπου η Ολλανδία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, αλλά χωρίς συνέπειες, δήλωσε η πηγή.

Οι Ολλανδοί, μαζί με τους Βρετανούς, είναι οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ που ψηφίζουν σήμερα, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, λόγω των διαφορετικών πρακτικών, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινή ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ωστόσο, ήδη από το 1976, έχει θεσπιστεί κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες δεν μπορούν να ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα, παρά "μόνο μετά το κλείσιμο της κάλπης στο κράτος-μέλος του οποίου οι εκλογείς ψηφίζουν τελευταίοι", στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή την Κυριακή 7 Ιουνίου, 20:00 GMT.

Οι ολλανδικές αρχές ωστόσο, όπως είχαν κάνει και το 2004, έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη χώρα τους την Πέμπτη το βράδυ, στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) χαρακτηρίζοντάς τα προσωρινά. Η διάκριση αυτή βεβαίως δεν πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως δεν έχει τη δυνατότητα να δράσει παρά μόνο εκ των υστέρων, εάν διαπιστώσει ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι ολλανδικές αρχές συνιστούν παράβαση των κανονισμών της ΕΕ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή