Oμπάμα: Το Ισλάμ και οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε ανταγωνισμό

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 13:25
UPD:14:48
A- A A+

Ένα νέο ξεκίνημα «που θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ μουσουλμάνων και ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μπαράκ Ομπάμα στην κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. «Το Ισλάμ ήταν πάντα μέρος της ιστορίας της Αμερικής», τόνισε εν μέσω επευφημιών από τους 3.000 ακροατές του.

«Βίαιοι εξτρεμιστές έχουν εκμεταλλευτεί τις εντάσεις με τη Δύση σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειονότητα μουσουλμάνων», όπως είπε. Ανέφερε ότι «το Ισλάμ έχει ιστορία ανεκτικότητας», επικαλούμενος την εμπειρία του από την Ινδονησία και τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται και τώρα, σε μία ομιλία με την οποία επιχείρησε να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στο μουσουλμανικό κόσμο και να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η προεδρεία Μπους και οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Το Ισλάμ δεν είναι μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση του βίαου εξτρεμισμού, αλλά μέρος της προώθησης της ειρήνης», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Aναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, ο Ομπάμα τον χαρακτήρισε «πόλεμο επιλογής» που υπενθύμισε στην Αμερική ότι η διπλωματική οδός πρέπει να ακολουθείται για την επίλυση των διαφορών «όπου αυτό είναι δυνατό».

Αναγνώρισε ότι «μία ομιλία από μόνη της δεν μπορεί να σβήσει χρόνια καχυποψίας», αλλά προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να πούμε ανοιχτά όσα έχουμε στις καρδιές μας και που πολύ συχνά λέγονται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες».

Για το μεσανατολικό, δήλωσε ότι θα «επιδιώξει προσωπικά» τη λύση των δύο κρατών ως το μοναδικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος. «Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι ανυπόφορη. Η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Aν και σημείωσε πως ο δεσμός των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι ακλόνητος, το κάλεσε και πάλι να σταματήσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Όπως ανέφερε, ο επικοικισμός «παραβιάζει τις συμφωνίες του παρελθόντος και βλάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στην ισότητα των δύο φύλων, επισημαίνοντας ότι σέβεται τις γυναίκες που αποφασίζουν να ζήσουν σύμφωνα με την παράδοση, «αλλά πρέπει να είναι δική τους απόφαση», γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για μόρφωση των κοριτσιών.

Η ομιλία εκφωνήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ο Ομπάμα θα μεταβεί στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή