Ε.Ε.: Οι συνθήκες υποδοχής των κρατουμένων του Γκουαντάναμο

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 16:05
UPD:16:16

«Θα πρέπει ίσως να πάρουμε προφυλάξεις», παραδέχθηκε ο Ζακ Μπαρό, ευρωπαίος επίτροπος για την ασφάλεια.

A- A A+

Τις συνθήκες υποδοχής στην ΕΕ πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 κρατών μελών, προσφέροντας διαβεβαιώσεις αναφορικά με την ασφάλεια στις χώρες της ΕΕ που ήταν πιο επιφυλακτικές (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία).

Το κείμενο της συμφωνίας επιβάλλει σε όλες τις κυβερνήσεις που θα υποδεχθούν πρώην κρατουμένους «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια» των άλλων χωρών της ΕΕ.

Η άδεια παραμονής που θα δοθεί στα πρόσωπα αυτά μπορεί συνεπώς να είναι περιορισμένη, εξήγησε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο οι πρώην κρατούμενοι που θα ανατεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν κηρυχθεί «αθώοι» από τις αμερικανικές αρχές. Θα έπρεπε συνεπώς θεωρητικά να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κόλπους του Σένγκεν, ου αποτελείται από 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ με εξαίρεση τη Βρετανία και την Ιρλανδία και στον οποίο έχουν επίσης ενταχθεί η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

«Θα πρέπει ίσως να πάρουμε προφυλάξεις», παραδέχθηκε ο Ζακ Μπαρό, ευρωπαίος επίτροπος για την ασφάλεια. «Σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα εδώ απ' ό,τι στο Γκουαντάναμο», σχολίασε ο ισπανός υφυπουργός Ασφαλείας Αντόνιο Καμάτσο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή