Βουλγαρία: Κίνδυνος νέας ενεργειακής κρίσης

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 08:26
A- A A+

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης της σοβαρής ενεργειακής κρίσης του Ιανουαρίου, όταν η Ουκρανία διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία, άφησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σεργκέι Στανίσεφ.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δοθεί εντολές προς τον υπουργό Ενέργειας Πέτερ Ντιμιτρόφ να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ενώ παραμένει ενεργό και το κέντρο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, το οποίο συστήθηκε και λειτούργησε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο κ. Στανίσεφ ανησυχεί καθώς, κατά τον τελευταίο κύκλο διαβουλεύσεων που είχε με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, δεν έλαβε επαρκείς διαβεβαιώσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο εξακολουθεί να καθυστερεί την καταβολή των πληρωμών προς τη ρωσική πλευρά.

Η βουλγαρική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την κατάσταση των ρωσο-ουκρανικών ενεργειακών σχέσεων ως «ασταθή», ενώ για το λόγο αυτό εξακολουθεί να εργάζεται προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης της ροής εφοδιασμού της, με φυσικό αέριο, αλλά και προχωρεί σε αναβάθμιση των αποθηκευτικών υποδομών φυσικού αερίου που διαθέτει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bta

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή