«Η πολιτική για το περιβάλλον δεν γίνεται με κούφια, με μεγάλα λόγια. Χρειάζεται πολιτική βούληση, χρειάζεται στρατηγική», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμμάτων της Ψυττάλειας και πρόσθεσε: «Η έγνοια μας για το περιβάλλον μετριέται με έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας τολμούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας: «Στο περιβάλλον, η επιλογή είναι μία: ανάμεσα στα λόγια και στα έργα, ανάμεσα στο στείρο μηδενισμό και τη δράση, σε τελική ανάλυση, ανάμεσα στην ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα».
Αναφερόμενος στο εργοστασίο ξήρανσης λυματολάσπης της Ψυτάλλεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό παράδειγμα περιβαλλοντικού έργου σε εθνική και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
«Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους και στο κρίσιμο θέμα του περιβάλλοντος, επιλέγουν τον εύκολο, αλλά βαθιά ανεύθυνο δρόμο του λαϊκισμού, του μηδενισμού και του ψεύδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά και στα βήματα της Ελλάδας για την προστασία του περιβάλλοντος, συνοψίζοντας τις δράσεις της κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα συμμετέχοντας κατά 2 τοις χιλίοις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σήμερα ανάμεσα στις 4 μόλις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται εντός των στόχων του Κιότο», τόνισε και έκανε επίσης λόγο για το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο και τα ειδικά χωροταξικά, για τον τριπλασιασμό μέσα σε πέντε χρόνια της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, τη θεσμοθέτηση 18 νέων προστατευόμενων περιοχών και την ένταξη πάνω από το 20% του εδάφους της χώρας στο δίκτυο "Νatura".
«Στη μεγάλη προσπάθεια για το περιβάλλον, τον πιο καθοριστικό ρόλο έχει ο απλός πολίτης»
«Το πολύπλοκο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας λειτουργεί πλέον υποδειγματικά, εξυπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο των 4.000.000 κατοίκων του λεκανοπεδίου και το ευρύτερο οικοσύστημα, με σεβασμό και ευαισθησία για τους κατοίκους των γύρω περιοχών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Απενεργοποιήσαμε μία περιβαλλοντική βόμβα, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με συστηματική δουλειά καταφέραμε να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει με απόλυτη επιτυχία το μεγαλύτερο Εργοστάσιο Ξήρανσης στην Ευρώπη: Η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα λυματολάσπης μετατρέπεται με σύγχρονες μεθόδους σε αδρανείς, άοσμους κόκκους κατάλληλους για καύση».
«Με την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Ξήρανσης έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα της προηγούμενης 12ετίας. Μεταμορφώσαμε ριζικά με τα έργα μας την εφιαλτική εικόνα που παραλάβαμε. Σας παραδίδουμε σήμερα μια όαση πρασίνου, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και προετοιμάζουμε την παραγωγή νερού κατάλληλου για αρδεύσεις, πυρόσβεση και εκπλύσεις δρόμων στην αστική και περιαστική περιοχή του Πειραιά και των γύρω Δήμων, συμπεριλαμβανομένου του Όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ψυτάλλεια υπάρχουν δύο - τρεις δραστηριότητες που είναι βασικά στοιχεία της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης ανάπτυξης. Στόχος μας –τόνισε- είναι η αειφόρος ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η Ελλάδα με την πολιτική που εφαρμόζει βρίσκεται σήμερα στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και σημείωσε πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος είμαστε μία από τις μόλις 4 χώρες της Ε.Ε., που βρίσκεται μέσα στον στόχο του Κιότο και θα το επιτύχουν τελικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται.
«Η χώρα μας εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα του περιβάλλοντος με έργα και όχι με λόγια», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και απαρίθμησε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα και τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση. «Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο», επεσήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Αλλάζοντας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Στην μεγάλη προσπάθεια για το περιβάλλον, τον πιο καθοριστικό ρόλο έχει ο απλός πολίτης. Ο καθένας από εμάς. Πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Το περιβάλλον στην Ελλάδα απαιτεί 11 εκατομμύρια υπεύθυνους πολίτες. Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε σε κάθε πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μας»
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση με πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο ζωής και πολιτιστικές αξίες. Εμείς όλοι που αναπνέουμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχουμε τις δυνατότητες να εγγυηθούμε το μέλλον του. Γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν έχουμε το δικαίωμα της ολιγωρίας», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σουφλιάς.