Οι αισθητήρες οι βασικοί ύποπτοι για την πτώση του Airbus A330

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 16:30
A- A A+

Η θεωρία ότι η υπερβολική ταχύτητα του αέρα σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος προκάλεσαν βλάβη στους αισθητήρες με αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους της Air France κερδίζει έδαφος μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που αναζητούν τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Airbus παρέχει νέα στοιχεία για τις συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους, τα οποία υποδεικνύουν την υποψία των εμπειρογνωμόνων ότι σημαντικό ρόλο στην πτώση έπαιξαν οι αισθητήρες, οι οποίοι εμφάνισαν πρώτοι βλάβη στα ηλεκτρικά και μηχανικά τους συστήματα.

Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι οι σωλήνες Pitot ψύχθηκαν καθώς το αεροσκάφος διέσχιζε την τροπική καταιγίδα. Ο όρος «σωλήνες Pitot» αναφέρεται στον αισθητήρα και το περίβλημά του, τα οποία υποτίθεται ότι αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία προκειμένου να αποφύγουν τη ψύξη.

Ωστόσο, στις τροπικές καταιγίδες που παρατηρούνται στην περιοχή, πολλές φορές σε υψηλά υψόμετρα σχηματίζονται μικροσκοπικά σωματίδια πάγου, καθώς η θερμοκρασία του αέρα σε αυτό το υψόμετρο είναι μηδενική.

Παρ’ όλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες έρχονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο μυστήριο: πώς το αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει ραντάρ μετεωρολογικών φαινομένων παγιδεύτηκε σε ένα τόσο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Πηγή: The Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή