Προσέρχονται στις κάλπες οι Ευρωπαίοι

Ανησυχία για την αποχή
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2009 14:46
UPD:17:10
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία σήμερα στη Σλοβακία, τη Λετονία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Μάλτα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τους Ευρωπαίους να απέχουν από τις κάλπες ή να επιλέγουν τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας.

Στη Σλοβακία αναμένεται αποχή ρεκόρ, ενώ χθες, ο πρόεδρος Ιβαν Γκασπάροβιτς έκανε έκκληση προς τους εκλογείς να κινητοποιηθούν, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπεται μία συμμετοχή γύρω στο 14%. Στις ευρωεκλογές το 2004 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 17% στη χώρα όπου η αποχή καταγράφεται ως η μεγαλύτερη μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Στη Λετονία η οποία πλήττεται βαθιά από τη διεθνή οικονομική και εκλέγει 11 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επίσημες εκτιμήσεις γύρω από την τελική αποχή ποικίλλουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Βάλντις Ζάτλερς, ως και 80% των εκλογέων θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ από τον πρωθυπουργό κ. Βλάντις Ντομπρόφσκι προβλέφθηκε χαμηλή συμμετοχή.

Στις 6 το πρωί σήμερα άνοιξαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και για την Κύπρο, όπου οι πολίτες καλούνται ως τις 8 το βράδυ να ψηφίσουν για την ανάδειξη έξι εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 αύριο το βράδυ. Η σημερινή είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη, που διεξάγεται στην Κύπρο από το 2004.

Συνολικά 526.060 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου, περιλαμβανομένων και 6.458 κοινοτικών εκλογέων που θα ψηφίσουν στην Κύπρο. Οι τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διαμονή τους.

Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες από σήμερα στις 15.00, τοπική ώρα, για να εκλέξουν 72 ευρωβουλευτές, 62 περιφειακά συμβούλια και 4.850 δημάρχους και δημοτικά συμβούλια.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00, θα ανοίξουν πάλι στις 07.00 το πρωί και η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22.00 αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το ποσοστό των Ιταλών που προτίθεται να ψηφίσει φτάνει το 67%. Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η πρόσβαση στο ευρωκοινοβούλιο είναι δυνατή μόνο στα κόμματα, που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 4%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή